Grillezés fabrikettel

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A grillezés csakúgy, mint a főzés, az élelmiszer hővel való kezelését jelenti. A grillezés általában jelentős mennyiségű közvetlen, sugárzó hővel jár, és a hús és a zöldség gyors főzésére szolgál. Amikor ételeket grillezünk, háromféle típus közül választhatunk, melyek a következők: egy nyitott huzalrács, amin egy vagy több hőforrás van, vagy grillező tálca, ami egy serpenyőhöz hasonló, de emelt gerincekkel rendelkezik, hogy utánozza a nyitott grill vezetékeit, végül griddle-lel, ami egy alulról melegített lapos lap.

A közvetlen meleg grillezés az élelmiszert gyakran 260 ° C-ot meghaladó hőmérsékletnek teszi ki. A grillezett hús, különleges sült aromát és ízt szerez egy kémiai folyamatból, amelyet Maillard-reakciónak neveznek. A Maillard-reakció csak akkor következik be, ha az élelmiszerek 155 ° C feletti hőmérsékletet érnek el.

A grill megjelenése az 1940-es és az 1950-es évek végén következett be. A visszatérő katonák és családjaik a külvárosokba költöztek, és mindez a kültéri teret, szabadtéri játékokra késztette, beleértve a szabadtéri főzéssel kapcsolatos kísérleteket is.

A modern grill elődje egy sekély fémlemez serpenyő volt, amely csúcsos lábakon ült, és luxus modellek esetében kis kerekek halmaza volt. Brazier grillezésnek nevezték, és a faszén fűtésében is hatékony volt, de a főzési folyamatot nem befolyásolta.

Néhány évvel előtte, az 1950-es évek elején, George Stephen, egy saját háztáji szakács, egy hatékonyabb grillt tervezett, Weber által az akkori kikötőbóják tervezésével. Eredetileg ötvözte a fémbója felét, telepített rá szellőzőnyílásokat, adott hozzá egy rácsot az alsó részhez, és a bója második felével fedte le. E változások végrehajtásával létrehozott egy fedett hajót, amely nagyobb ellenőrzést biztosított a főzési folyamat felett, és kiváló grillezett terméket készített.

Az első Weber vízforraló grill kiadása 1952-ben megkezdte a szabadtéri főzés forradalmát, és ennek a háztáji kedvencnek az összetéveszthetetlen sziluettje a faszén grillezésének szinonimájává vált.

A grillezés a hús, a baromfi, a hal, a zöldségek és a gyümölcs ízét is ördögi jóváteszi, így a következő alkalommal, amikor grillezni kezd, egy pillanatra álljon meg és mondjon köszönetet George Stephennek, a férfinak, aki minőségi grillezést hozott létre.

 A barbecue, vagyis a grillezés piacán két fő lehetőség van: faszén és brikett.

A grillezéshez használt tüzelőanyagot kiváltó szén, kivonja a fa nedvességét az égéskor, vagyis az elszenesedett fából; míg a brikettek gyártásuk során bonyolultabb folyamatot hordoznak.

A brikettek, mint a szén, bioüzemanyagok, csak a briketteket olyan anyagokból készítik, amelyek a fa agglutinációjáig természetes anyagokkal tömörülnek.

Mi a jobb?

Mindkettő jó, azonban a brikett nem károsítja a környezetet. Könnyen gyújthatóak, tisztábbak, mint a szén. Az ára magasabb, de tartósabb és kevesebb hamut termelnek.

Összességében elmondható, hogy a brikettel történő grillezés a legmegfelelőbb választás. Hiszen egyenletesen, magas hőfokot képes hosszú távon tartani, így a grillezni kívánt élelmiszerek sütése a legoptimálisabban történik.  Amennyiben rendelkezik mezőgazdasági illetve zöld-, fa hulladékkal akkor a Sajó Brikett Nonprofit Kft. tökéletes lehetőséget szolgáltat Önnek. Kiemelkedő előnye versenytársaival szemben, hogy mobil brikettáló géppel rendelkezik, így nem kell a fahulladék, majd az elkészült fa-brikettet ide-oda szállítani. A gép kerül kiszállításra és helyben történik a fa átalakítása. Továbbá az elkészült brikettek sorsáról Ön dönt, felhasználja vagy értékesíteni kívánja.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)