A ház felújításakor gondoljon a zöldhulladékra

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A ház felújítása, általános tisztítása vagy közösségi projekt befejezése után valószínűleg rengeteg hulladék keletkezik. A zöldhulladék csak egyike azoknak a hulladékoknak, amelyekkel találkozunk, és fontos, hogy elkülönítsük őket a többi törmeléktől. A hulladékot az elejétől kezdve szelektálni kell, és a zöldhulladékot elkülöníthetjük egy önálló áthidaló tálcára, mely előnyös a környezetre nézve.

Fontosnak tartjuk, hogy a zöldhulladékot definiáljuk. A zöldhulladék olyan biológiailag lebomló hulladék, amely kerti vagy egyéb szerves hulladékból állhat. Olyan dolgokat foglal magában, mint a fűvágások, cserjék, ágak, forgács, kéreg, fa, pálmafa és a gyomok. Ezek tartalmaznak minden olyan szemétanyag, amellyel gyakran találkozunk, de előfordulhat, hogy nem ismerjük fel a zöld és más típusú hulladék közötti különbségeket. A zöldhulladékot képező szerves anyagot egy másik ártalmatlanítási módszerrel lehet feldolgozni, mely különbözik a többi általános háztartási hulladéktól vagy műanyagtól. A zöldhulladékot lehet komposztálni vagy brikettet készíteni belőle. A zöldhulladék újrahasznosítása sok előnnyel jár. A kerti hulladékok újrahasznosítása jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, mivel a zöldhulladékok nem fognak ugyanolyan metántermelő módon a hulladéklerakókban kikötni, mint a normál hulladék. Ezen kívül a gyűjtött zöldhulladékok feldolgozási létesítménybe kerülhetnek, ahol komposztálják. Ez a komposzt sok előnnyel járhat a tereprendezők, kertészek és a közösség tagjai számára. Amennyiben a zöldhulladékból brikettet állít elő úgy, mindamellett, hogy újrahasznosítja azt, fűtőanyagot állít elő. A Sajó Brikett Nonprofit Kft innovatív technológiával bír, amely egyedülálló a piacon. Ugyanis a mobil brikettáló gép kerül kiszállításra a megrendelőhöz, így a feldolgozás a hulladék keletkezés helyén történik, felesleges idő ráfordítás és szállítási költségek nélkül. Az elkészült fabrikett kiváló fűtőértékkel rendelkezik, mely egyenletes és lassú égést biztosít. A megrendelő eldöntheti, hogy saját felhasználás a célja vagy értékesíteni kívánja a fabrikettet. A cég továbbá segíti a hátrányos helyzetű településeket azzal, hogy a szolgáltatást önköltségi áron nyújtja nekik.

A zöld hulladék válogatása fontos lépcső az újrahasznosításban. A műanyag zacskók véletlenszerű elhelyezése a zöldhulladék-ürítőedénybe további költségeket okozhat Önnek és a környezetnek. A tiltott hulladékok, a speciális kiigazításra szoruló hulladékfajták elhelyezése, vagy a kiugró tartályokban nem egyeztetett hulladékok további ártalmatlanítási költségeket igényelnek. Kárt okozhatnak abban az esetben is, ha az újrahasznosított komposztban szerepelnek a tiltott anyagok.

Ha még mindig nem biztos benne, hogy hogyan kell rendezni a zöld hulladékot, nem kell aggódnia. A cégek melyek felvásárolják a zöld hulladékokat, segítenek a szelektálásban.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)