Online marketing – a keresőoptimalizálás (SEO)

StartMa markekting és vállalkozásOA StartMa program hosszú marketinges cikksorozata keretében ez a negyedik írásunk, amióta az online menedzserség birodalmának feltérképezésére indultunk. Most jött el az ideje rátérnünk az egyes meghatározott részterületek, marketinges foglalatosságok ismertetésére.

             A keresőmotor-optimalizálás, vagyis az angol szakmai nevén Search Engine Optimization-ként ismert marketing-tevékenység arra irányul, hogy egy adott vállalkozás weboldala (pontosabban website-ja, webhelye) vagy bármi egyéb olyan online anyag, amely az illető vállalkozáshoz (vagy ehhez is) kapcsolódik, lehetőség szerint minél inkább szembetűnjön az interneten. Az internetezések zöme akár országosan, akár világszerte az internetes kereső használatával veszi kezdetét. Ha egy rövid keresőszó beírásakor a mi cégünk anyagai is szerepelnek a találatok közt, de csak elszóródva lelhetők fel az 5. keresőoldal és a 15. közt, vagy ha (a pontos cégnevet leszámítva) egyik keresőszónál sem szerepelnek a 4. keresőoldalnál előbb, akkor nyilván rossz pozícióban vagyunk online szempontból. Hiszen egy-egy adott keresőszónál csak igen kevesek, és igen ritkán vizsgálnak meg háromnál több keresőoldalt – hisz legtöbbször kettőt sem néznek meg, bár lehet olyan is a keresőszó, és az érdeklődés jellege, hogy a beíró öt oldalon is túlmegy a kutakodásban. A Google keresőmotorján – vagy a világban még népszerű Yahoo-n, Bingen – csak a pontos cégnév esetén garantált az első felugró keresőoldalon (annak is az elején) szereplés. A feladat éppen az, hogy másféle beírások, kulcsszavak esetén is az első oldalon, vagy alig hátrébb mutatkozzanak az anyagaink. Az előbbre rukkolás önmagát is hajtani kezdi, mert a jobb pozíció több rákattintást hoz, ez a többlet pedig valamivel még jobb pozíciót. Az optimalizációs folyamatban a weblap designja is számít, mert nem mindegy, hogy minden látogatója csak átfutja a weblapot, vagy többen is akadnak olyanok, akik „rákapnak”.  Legfontosabb azonban a keresőbarát weblap-tagolás, -szövegezés, az információ-bőség ugyanilyen rendezettsége, illetve a link-építés nem széteső gazdagsága.

             A Google automatizált feltérképező szoftvere – a Googlebot –  nonstop internet-feltérképezést végző robot, amely weboldalak milliárdjainak tározását bővíti felfedezett újabb és frissített weboldalak milliárdjaival. Linkeket követ, webhelytérképeket olvas, és egyéb módokon is kutakodik, így keresi meg a Google indexében még nem szereplő internetes oldalakat. Lekéri, beolvassa és indexbejegyzéssel látja el („indexeli”) ezeket; a tározóbejegyzés az adott oldal tartalmát és helyét (URL-jét) tartalmazza.  Mégis előfordulhat, hogy az a létező weblap, amelyet mielőbb a Google indexáltjai közt kívánunk látni, a létesítés után napok sorával sem jelenik meg ott. Ellenőrizni kell, hogy netes házirendjeinkbe nem iktatódott-e be feltérképezési tiltás, ha nem, a Google a feltérképezés során is észlelhet olyan hibát, hogy eláll az indexeléstől, illetve előfordul, hogy a webhely kialakításának valamely mozzanata megnehezíti a feltérképezést. Ha új a webhely, arra is gondolni kell, hogy észleléséhez még túl kevés a más webhelyekről rá mutató hivatkozás.

A Mildura Nonprofit Bt. az EU és Magyarország Kormánya támogatásával az Észak-Magyarország Régió hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozásainak nyújt segítséget a GINOP-5.1.7-17-2019-00222 számú pályázat keretén belül.

StartMa
Mélylink

(X)
Széchenyi 2020 EU logo