Az apróságok jelentősége egy faipari kisvállalkozásban

faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

__________________

Jelen cikkünkben apróságokról lesz szó. Olyan dolgokról, amelyet úgy gondolnánk, meg sem érdemes említeni, mégis ettől tud valaki igazán jó asztalos lenni.

Az albertirsai Danka Imre asztalosmester úgy vallott, semmije sem volt az életben induláskor, de mindig tudott tisztelni Istent, másik embert (megrendelőt, kollégát), a munkát, s „ennek a gyümölcse megjött”.

Kiemeli, hogy az számára a fontos, hogy először ki milyen ember és csak utána számít, milyen szakember. Ha valaki nem tud a megrendelőinek tiszteltet adni és velük úgy bánni, ahogy kell, valamint kollégáival összeférhetetlen, az sosem lesz jó asztalos. Tapasztalata szerint jó légkörben duplán teljesítenek az emberek. Őszintén meg kell mondani a hibát, de sosem bántóan. Tanítványa szerint motiváltan jár be a dolgozni, egyszerűen jól érzi magát. Kölcsönös tiszteleten alapuló baráti légkör jellemzi a műhelyt, ahol egyedül a munkát illetően létezik szigorúság.

A Youtube csatornán a legelsőként feljövő kisfilm arról szól, mitől lehet valaki jobb asztalos. A jó asztalos az apróságok terén is figyelmes, ezért látszólag jelentéktelen dolgokkal biztosítja munkája pontosságát és gyorsaságát. Hauch Tamás élvezetes hangvételben elsőként azt ajánlja a jó asztalos figyelmébe, mi legyen a zsebében állandóan kéznél: szike, ceruza 2 db, papír zsebkendő, centiméter.

A jó centiméter ismérve: fél milliméteres elcsúszást ne tegyen lehetővé a vonalazás vastagsága; ha leesik a centiméter, akkor a csavar a szalagot feltekerő orsóból ne essen ki, a szalag éle ne hullámosodjék meg, a szalag vége ne tudjon leesni azután, hogy visszatekeredik a szalag a tokba, lehessen a kihúzott szalagot fixálni; ne ugorjon vissza a szalag a tokba, ha leesik; legyen 2 db centiméterünk: egy 3 és egy 5 méteres, az utóbbi ritkábban kell, ha pedig túl sűrűn használnánk, többször esik le és csak hamar tönkre megy; leesés miatt a szalag vége elferdülhet, ezért ellenőrizzük olykor, hogy merőleges-e a szalagra, nehogy tévesen mérjünk (ha nem a 10-et vesszük a nullának, amely némely esetben preferáltabb, mint a szalag vége).

A ceruza faragása sem olyan kézenfekvő, mint ahogy első pillantásra tűnik.

Nem lehet másfél milliméteres vonalvastagságot megengedni a ceruzahegy esetén. Hegyezzük ki rendesen. Rotring ceruza hamar elromlik, kár vele bíbelődni. Fára csak olyan ceruzával lehet írni, amely hegynek normális tartása van és nem törik ki, ha függőleges kéztartással normál nyomáserő mellett húzunk vonalat a munkadarabra. Épp ezért se toll, se rotringceruza nem ajánlott. A faragás során ügyelj rá, hogy a művelet végén ne törjön le a ceruza hegye. Ezt nagy eséllyel asztalra szerelhető ceruzahegyező géppel lehet kiküszöbölni, a gépen a hegytompaság is állítható. De ennél a módszernél is jobb, ha megtanul valaki jó pengével rendelkező szikével hegyes ceruzát készíteni. Ideális szöget megtalálva körbe letoljuk a fát és a megmaradó grafitrudat is körbe faragjuk. Akár vésővel vagy gyaluval (1/1-es vagy 2/2-es gyalu is jó, csak legyen éles a penge) is kivitelezhető a dolog. Nem kell egyszerre sokat levágni, a vége felé már óvatosabban kell nyomnunk a faragóeszközt. Szépnek talán nem annyira szép, de a kilátszó farésszel közel azonos hosszúságú grafittal már lehet dolgozni.

Az ékszereket (gyűrű, nyaklánc, óra) fokozottan ajánlatos munka előtt levenni, mert a szerszámok beleakadhatnak és testcsonkolás lehet a történet vége. A legveszélyesebbek azok, amelyek fityegnek is a levegőben.

A mobiltelefon csörgése ne zavarja meg a munkát. A legjobb, ha csengőhangot lehalkítják, esetleg másik helységben is tartható a telefon.

Érzékelhető, hogy a szűk szakmaiságon kívül még mennyi mindennek van jelentősége abban, hogy jó szakemberként tudjon valaki működni.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)